Grunnleggende om rørlegging av akvariet

Hvis du har noe ønske om å bevege deg utover gullfisker og guppyer og inn i den spennende verdenen av saltvannsreveakvarier, må du takle det grunnleggende om rørlegging av akvariet ditt. Mange av virvelløse dyr du jobber med i et revakvarium krever en sterk vannstrøm som hele tiden renner gjennom oppsettet. Denne vannbevegelsen er avgjørende for utveksling av oksygen og karbondioksid, samt fjerning av avfallsprodukter produsert av levende koraller og andre skapninger du måtte ha i akvariet ditt.

Fleksibel linje og PVC

Når du vurderer rørlegging av akvariet ditt, har du valget mellom å sette opp systemet med fleksibel linje eller PVC-rør. Begge har sine fordeler og ulemper.

Fleksibel linje består av gummirør, som kan bøyes til konfigurasjoner mye lettere enn den solide plasten til PVC-rør. Dette gjør det praktisk for rørlegging av små akvarieoppsett, der du ikke har mye plass til å utarbeide rørleggerdetaljer. Denne evnen til å bøye seg mens du går, gjør det også enklere og raskere å installere fleksible slanger enn PVC-rør, og det er også lettere å bytte ut slangen hvis akvariesystemet ditt plutselig skulle få en lekkasje. For å feste slangen til Rørlegger Trondheim systemet ditt, må du kjøpe klemmer som har samme størrelse som røret.

På baksiden gjør slangens fleksibilitet den mer utsatt for knekk, noe som kan begrense vannstrømmen til akvariet ditt. Dette tvinger returpumpen til å jobbe hardere, og forkorter dermed levetiden til dette utstyret. En annen ulempe er at den mest fleksible linjen er gjennomsiktig, noe som kan skape problemer med organisk vekst inne i røret hvis den utsettes for lys veldig lenge.

For større tanker og situasjoner der høyt trykk er en del av systemet, er PVC-rør det beste valget. PVC er laget av stiv plast, som ikke bøyer seg og har mye mindre sannsynlighet for å gå i stykker. Fordi den kommer i en rekke størrelser, kan du kjøpe rette t-skjorter, 45 graders albuer og 90 graders albuer, og lage et system som spenner fra en drenerings- og returløkke hele veien til et oppsett som inkluderer flere akvarier koblet sammen med rørleggerarbeid. Å legge til mer rørleggerarbeid til systemet ditt er en enkel prosess med PVC-rørdeler. Dessuten er PVC-rør ugjennomsiktig, slik at du unngår algevekst i systemet ditt.

En ulempe med et VVS-system basert på PVC-rør er at delene vanligvis limes sammen. Med mindre du har laget systemet med flere gjengede forbindelser skrudd sammen, må du sage rørene fra hverandre når rørleggerarbeidet ditt har problemer. En annen ulempe med PVC-rør er dens manglende fleksibilitet. Noen ganger ender rørleggeren opp med å stikke ut mer enn fleksible rør, som kan klemme akvariet og bli gjemt ut av veien.

Andre rørleggere

Foruten rør og koblinger, trenger du noen andre deler i en rørleggerjobb i akvariet. For eksempel lar gode kuleventiler deg kontrollere vannstrømmen, eller til og med stenge vannet midlertidig. En kuleventil åpner og stenger ved hjelp av en svingarm, som beveger det halvsirkelformede plastelementet inne i ventilen, og øker eller reduserer mengden væske som kan bevege seg gjennom hullet i ventilen. En PVC kuleventil fungerer uten å bruke noen o-ringer eller skiver, så det er mindre sannsynlig at den slites ut.

Et annet praktisk stykke når du skal gjøre ditt eget rørleggerarbeid er kjent som en unionskobling. Også referert til som en unionsventil, består den av tre seksjoner: hunn- og hannender, pluss en overdimensjonert mutter som kobler de to endene sammen. Unionskoblingen strammes for hånd, i stedet for å limes på plass. Enda bedre, denne koblingen gir deg enkel tilgang til deler av akvariets rørleggerarbeid som krever vedlikehold eller rengjøring, for eksempel inline-varmere og kjølere, reaktorer, UV-sterilisatorer, og det rommet mellom returpumpens utløp og det gjenværende røropplegget.

Bulkhead slips er et nødvendig utstyr etter at du har boret et hull i veggene i akvariet for å installere mer rørleggerarbeid, fordi det forvandler et hull i glasset til et sted hvor du kan feste rørleggerarbeid til glasset. Skottslippen består av to plaststykker som skyves sammen fra hver side av glasset. Pakninger ved union hindrer systemet i å lekke. Du kan velge mellom tre versjoner av skottsliper: slip til gjenge, tråd til slip og slip til slip.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like these